Commercial space

どん亭DonTei壽喜燒/上級火鍋 台灣一號店

1/2

設計單位:Lee'sDesign INC.文儀設計有限公司
               http://www.leesdesignn.com/
室內設計:李紹瑄 IVY LEE
               藍培楓 XENA LAN
               童資雅 ZIA TUNG
室內監工:李紹瑄 IVY LEE
               藍培楓 XENA LAN
               童資雅 ZIA TUNG
               游宛儒 EVE YOU
案件位置:台北市中山區
設計時間:2015/04
案件形態:商業餐廳-日本品牌台灣一號形象店
坪      數:127坪
建      材:水泥、木紋地磚、仿水泥石英磚、栓木實木、 栓木木
皮、矽酸鈣版、麻、油漆、壁紙、超耐磨木地板、鐵、鋁
攝      影:未來映画攝影工作室
http://www.futurestudio.tw/

Company          |  Lee'sDesign INC
                              http://www.leesdesignn.com/
Designer           |  IVY LEE
                            XENA LAN
Participants       |  IVY LEE
                            XENA LAN
Location           |  Zhongshan North Road Sec. 1, Taipei City
Category          |  Commercial Restaurant – Japanese brand Taiwan No. 1   Concept Store

Materials          |  Concrete, wood grain tiles, concrete-like quarts tiles, Ash wood, Ash wood veneers,calcium silicate board, linen,paint, wall paper, super anti-wear woodfloors, iron, aluminum
Size                 |  420M2

Design period     |  2015/04

Photographer     |  Kelvin Ku

  • Facebook Classic

1990年、群馬県前橋市,どん亭最初誕生的起源。2015年秋天接續新生於台北中山區,完美體驗日本飲食之款待文化,簡單原味的呈現百年壽喜燒/火鍋美食,可以全家大小一起分享圍爐時光,伴隨著多汁豪氣的精選牛肉,情感連結凝聚著歡樂的氣氛,這是どん亭最簡單想帶給台北人的精神初衷。

空間以茶道精神-「禪」之空無的侘寂精神為軸心。
繁複中強調極簡的精神,將萬物的自然樣貌保留。
一入店內大方不做作的40米大面陽光,透射多變的溫暖折射,建築物歷經50年歲月斑駁,所殘餘之水泥材質賦予的冷冽衝突,帶有香氣的木頭質地,傳達出溫潤凋零美感。
交錯的衝突與材質本身的逝去紋理保留,侘寂之意涵所強調對漸逝生命的審美態度,以及對不完美狀態的凝視與稍縱即逝的瞬間寂寞,交疊複雜著被上演著,卻又是大方簡單而不造作的溫潤。
空間的線條與材質上傳遞侘寂之意象與精神,希望創造讓人們能夠安靜下來,看見簡單價值所賦予的心靈美好純粹之空間。

 

 

Don Pavilion’s original birthplace originated in Maebashi City,

Gunma Prefecture of Japan in 1990. In the Fall of 2015, it continued and gave birth in the Zhongshan District of Taipei City, providing a perfect experience to the Japanese cuisine and hospitality culture by presenting the hundred-year sukiyaki and hotpot cuisine in a simple and original style, allowing the whole family to enjoy dinner around the table. Accompanied by the delicate selection of juicy and succulent beef, the family bonds emotionally to form a happy atmosphere. This is the simple spiritual origin of what Don Pavilion wants to provide to the Taipei people.  

 

The space is based on the concept of tea – at the core is the Wabi-sabi (Wabi-sabi represents a comprehensive Japanese world view or aesthetic centered on the acceptance of transience and imperfection) of “Zen”.

Simplicity is emphasized within complexity, keeping the original representation of everything. Upon entering the store, patrons are greeted with a large and generous 40-meter glass and sunlight, allowing the ever-changing and warm refractions. The building has gone through 50 years of history, the remaining concrete material provides for the sharp cold contrast. The fragrant wooden floor expresses a warm but dying beauty. The staggered contrast and the remaining markings from the materials, the Wabi-sabi stresses the esthetic attitude towards the dying life and fleeting instant loneliness towards the stares of imperfections. Its staggered and complicated dramatics mixed with simple and unpretentious warmth. The image and spirituality expressed by the lines in the space and the materials hope to create a space that would allow calm and tranquility in people and let them see the pure emotional beauty that’s been given by the simple value.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

銀座Sony Building

November 10, 2018

1/2
Please reload

​設計師部落格

November 10, 2018

November 1, 2018

Please reload

GET IN TOUCH :

CONTACT US :

© 2023 by ADAM KANT / Proudly made by Wix.com

+886-2-2775-4443

Taipei City 

台灣台北市大安區復興南路一段127號6F-1